De toekomst van het gasnetwerk in Nederland is nog allerminst zeker. We zijn ons steeds bewuster geworden van onze verantwoording ten opzichte van de wereld om ons heen, en begrijpen nu beter dan ooit de impact van onze handelingen op het klimaat en het milieu. Onze aarde warmt op doordat CO2 gassen in onze atmosfeer blijven hangen en zo voorkomt dat warmte onze aarde kan verlaten. CO2 is een broeikasgas dat vrijkomt bij het verbranden van aardgas, kolen en hout. Om het verbruik van aardgas terug te dringen maakt de regering al jaren plannen om in de toekomst het aardgasnetwerk te sluiten op het moment dat er voldoende alternatieven voorhanden zijn. Er zijn nog geen concrete plannen, maar door de sterk wisselende politieke stromingen kunnen we maar moeilijk verder vooruitkijken dan enkele jaren. Betekent het eventuele einde van het gasnetwerk nu ook automatisch het einde van de gashaard?
Welnee! Als het aan de gashaardproducenten ligt niet in ieder geval. De grote spelers in de markt hebben gelukkig al vroeg geanticipeerd op mogelijke veranderingen in de toekomst. Wanneer de haard niet meer kan worden aangesloten op het gasnetwerk zal er gezocht moeten worden naar een alternatieve brandstof. Gelukkig is dit alternatief er in de vorm van propaangas. Onder tuinhaardliefhebbers wordt dit alternatief al jaren gebruikt vanwege zijn mobiele mogelijkheden. Propaangas is een gassoort die zich goed laat opslaan in propaangasflessen. Nu is propaangas vooral in gebruik bij degenen met een tuingashaard, maar dit is snel aan het veranderen. Propaangas wordt steeds meer toegepast en blijkt een betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor aardgas uit een leiding. Het wordt nu al veel gebruikt bij duurzame projecten en bij nieuwbouwwoningen die het nu al zonder aardgas moeten stellen.
Propaangas wordt opgeslagen in een propaangasopslag die voor de zekerheid buiten de woning wordt geplaatst. In deze opslag passen meestal 4 of 6 propaanflessen die aan elkaar zijn gekoppeld zodat er automatisch van de ene op de andere fles wordt overgeschakeld op het moment dat dit nodig is. Meerdere gasleveranciers bieden een abonnement aan waarbij uw opslagtank een seintje aan de leverancier geeft op het moment dat de laatste fles dreigt leeg te raken. Zo heeft u altijd gas voorhanden waarmee u van uw gashaard kunt blijven genieten, wat de toekomst ook moge brengen!
Er zijn verschillen tussen de brandertechniek voor aardgas en die voor propaangas. Leveranciers lossen dit probleem op door een gratis ombouwservice aan te bieden of door branders te gebruiken die zowel werken op aardgas als propaan. De toekomst van de gashaard is dus gelukkig verzekerd!
Bent u benieuwd of uw droomhaard ook op propaangas werkt wanneer dit in de toekomst nodig zal zijn? Informeer dan geheel vrijblijvend, wij beantwoorden graag uw vragen. Onze ervaren adviseurs weten waar ze over praten en voorzien u graag van eerlijk en passend advies. Wilt u zien hoe een propaangasopslag en een propaangashaard in de praktijk werken? Kom dan eventjes kijken in onze luxe showroom, dan vertellen wij u graag meer over de toekomst van de gashaard!