Natuurlijk heb je als bedrijf een website. Het is bijna ondenkbaar in deze tijd om geen eigen online gezicht te hebben. Je kunt er zoveel mee; klanten informeren, verkoop genereren en een eigen identiteit neerzetten.
Mooie dingen. Maar er zijn ook minder mooie kanten aan een website. Zo kunnen slecht onderhouden of slecht beveiligde websites gehackt worden. Dat wil je niet.
Wat kun je doen om hacks te voorkomen
Neem de beveiliging van een website serieus. Zijn er bijvoorbeeld nieuwe updates van bepaalde elementen beschikbaar? Zorg dan dat je deze gebruikt, ze zijn er niet voor niets.
Controleer ook regelmatig zelf hoe het staat met de veiligheid van je website. Er zijn tools en partijen die dit voor je kunnen doen. Zeker voor WordPress zijn er verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het onderhoud en de beveiliging. Bekijk de mogelijkheden bij deze aanbieder.
Beveilig de website met een SSL certificaat. Dit is een digitale sleutel waarmee gegevens die via jouw website verstuurd worden, ook daadwerkelijk versleuteld verzonden worden. Veel moeilijker te onderscheppen door hackers.
Gezond verstand
Gebruik vooral geen simpele inlognamen en wachtwoorden. Met een beetje fantasie kan iedereen wel bedenken dat je als administrator met admin kunt inloggen. Dit is dus geen handige username.
Laat ook je bezoekers meewerken. Zorg ervoor dat de gegevens uit formulieren beschermd zijn. Een manier is om deze te beschermen met Captcha. Daar is zelfs een gratis variant van Google van. Het helpt trouwens ook om enorme bergen spam te voorkomen.
Limiteer het aantal inlogpogingen. Een van de trucjes van hackers is om een website met zoveel mogelijk inlogpogingen te bestoken, totdat er eentje werkt. Je kunt het inlogproces het best beveiligen, door bijvoorbeeld maar maximaal drie inlogpogingen toe te staan.
En last but not least nog één belangrijke tip; zorg voor back-ups. Mocht het ooit toch misgaan, dan heb je in ieder geval nog een recente back-up waarop je terug kunt vallen en waarmee je de schade kunt herstellen.